Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа инстанция

...
Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа инстанция
Коментари Харесай

Прокурорката с пръскачките от НАПлийкс спечели дело срещу ВСС

Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа инстанция делото, което заведе пред Върховния административен съд против отхвърли на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да я направи арбитър без конкурс. Това се вижда от електронното деловодство на висшия съд. 

През февруари Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане арбитър в Софийския градски съд. Прокурорката настояваше да се възползва от така наречен кариерен бонус за шефовете в правосъдната система, до момента в който той още действаше в Закона за правосъдната власт. Междувременно с измененията в правосъдния закон, с които беше закрито спецправосъдието, бяха отстранени и кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия правосъден съвет и Инспектората към него. Според новата редакция на закона шефовете се връщат на остарялото си място или остават в структурата, в която са били, преди да оглавят съответното правосъдно звено. Преди законът им даваше право да избират равна по степен конструкция.

Точно това напомнят в решението си по делото на Щъркелова и тримата висши съдии - Росен Василев, Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик). Според тях относимата редакция на закона предвижда експлицитната опция за магистратите, заемали шефска позиция, да бъдат назначени на равна по степен служба без ограничаване и възбрана това да стане в различен орган на правосъдната власт. Единственото изискване за назначение на равна по степен служба е да има свободно място, безапелационен е висшият съд.

В случая на Щъркелова всичко това е било налице: тя е заемала управителна служба в спецпрокуратурата и е имало свободна съдийска служба в стремежи от нея Софийски градски съд. При тези условия Висшият правосъден съвет е следвало да почете настояването ѝ, пишат висшите магистрати в решението си.

Те не са съгласни с причините, че Щъркелова би трябвало да се яви на конкурс, с цел да стане арбитър. Законодателят е регламентирал тази правна опция, като е оправомощил съответната гилдия на Висш съдебен съвет да преназначава без конкурс съдии, прокурори и следователи в избрани хипотези. Процедурата, по която Щъркелова е подала заявката си, не е конкурсна. Конкурсът цели кариерната реализация и израстване на магистратите, а процедурата за шефовете цели постигането на баланс в правосъдната активност, счита Върховен административен съд.

Така съдът анулира решението на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за Щъркелова и връща преписката за ново изговаряне. Решението на тримата съдии не е дефинитивно и може да се нападна пред петчленен състав на Върховен административен съд.

След закриването на спецпрокуратурата Щъркелова бе преназначена във военната прокуратура в София, където да чака и решението на Върховен административен съд по молбата си да стане арбитър, напомня. Сега Съдийската гилдия ще би трябвало още веднъж да се произнесе по заявката на Щъркелова, само че прилагайки променения закон, който към този момент не планува претенции от нея кариерен
бонус.

Коя е Щъркелова

Тя нашумя като наблюдаващ обвинител по делото " НАПлийкс " за приключването на данните на милиони българи от масивите на приходната организация. Над 3 години по-късно делото още не е импортирано в съда. По това дело Щъркелова взриви обществените мрежи, откакто разгласи проекта на хакерите да дестабилизират страната, като включат поливните пръскачки на Народното събрание в несъответствуващ миг. " Имало е такова предпочитание, вероятно, при прекосяването на коли на президента или посетители на нашия парламент да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори усложнение в напредването. Такава неустойчивост води след себе си и неустойчивост на цялата ни политическа система! ", сподели тогава Щъркелова.

Прокурорката, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит. Преди да бъде определена за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 година, Щъркелова е редови спецпрокурор от 2019-а. По-рано е прокурор на районно равнище в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководи от сегашния основен прокурор Иван Гешев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР